Del på facebook / mail:

Retreatliv under Corona-pandemien

”Retreat er at slå sig ned et relativt stille og roligt sted, hvor forstyrrelserne er så få som muligt. Retreat er at trække en grænse, at afgrænse sig – for en tid at trække sig tilbage fra hverdagens mylder og gøremål, fra informationsmængde, hurtigt tempo og overvældende materialitet. Det er denne omhu i form af tidsplads og ro der giver mulighed for nærvær og fordybelse.”

Marianne Walther, underviser på Vækstcentret

 

I det følgende kan du finde inspiration til, hvordan ufrivillige karantænesituationer kan bruges. Som Jes Bertelsen har foreslået i det åbne brev, han udsendte i marts, åbner den nuværende situation muligheden for at give plads til noget af det indre arbejde, som foregår på et retreat.

At gå i retreat er et vigtigt element i den undervisning, der udgår fra Vækstcenteret. Gennem mange år har mennesker således arrangeret sig – i kortere og længere tilbagetrækninger – som en del af den eksistentielle og meditative fordybelsesproces.
Det er med baggrund i sådanne retreat-erfaringer, at vi her foreslår nogle enkle øvelser, der ville kunne være hjælpsomme i den nuværende situation.

Den daglige rytme i et retreat kan hjælpe én med at centrere sig, og – med en indstilling af accept – at vende blikket indad og finde modet til også at møde det besværlige stof, der måske kommer op. Det gælder jo særlig nu i en situation, hvor vi – på forskellig vis – må isolere os fra omverdenen. Når noget af hverdagens struktur er opløst, kan det være hjælpsomt at skabe en rytme, der kan bidrage til at rumme nogle af de bekymringer, tanker og emotionelle problematikker, der nemt rejser sig midt i det pres, en krise som Corona-pandemien afsætter.

 

Nedenfor finder du tre øvelser, der hver har en varighed på 10-15 minutter.

ØVELSERNE

Man kan lægge de tre øvelser således at de hjælper med at danne en struktur og styrke den indre kontakt hen over ens dag: morgen, middag og aften. Eller man kan blot lave en enkelt øvelse i løbet af dagen. Det er – i alle tilfælde – hensigtsmæssigt ikke at være for ambitiøs.

1. Øvelse er en kropsafspænding

Guidet af Marianne Walther, underviser på Vækstcenteret

TID: 10:46 min

 

2. Introduktion til grundøvelsen: Pineal – hara

Guidet af Neel Fasting, underviser på Vækstcenteret
TID: 4:55 min

3. Indre øvelse i anledning Corona-pandemien

Guidet af Erik Elnegaard, underviser på Vækstcenteret
TID: 9:11 min

Med håb om at øvelser og forslag kan være til gavn i den nuværende situation.