Del på facebook / mail:

Grundøvelse 2

Krone – rod

Den anden øvelse koordinerer krone- og rod-centeret. Dette betyder, i forhold til personligheden, at øvelsen hjælper med til at forbinde dybere værdiforestillinger og etiske og spirituelle indsigter med tilværelsens materielle og sociale aspekter.

At den endvidere hjælper til at belyse hvorvidt sådanne værdier og indsigter har, eller savner, et udtryk i dagliglivet.
Øvelsen hjælper til at bygge broen mellem disse to dimensioner i et menneskes liv.

Denne øvelse minder om den første. Også her bevæges energi og opmærksomhed ad centerlinjen, ned ved en indånding og op med en udånding. Men begyndelsespunktet er nu toppen af hovedet, krone-centeret, og slutpunktet er rod-centeret, som lokaliseres i mellemkødet, mellem anus og kønsorganerne.

Ånd ned fra krone til rod og ud fra rod til krone.
Vær opmærksom på, at der er tilstrækkelig luft til hele bevægelsen.

Inden du går i gang med øvelsen:

Find et sted, hvor du føler der er plads og ro. Sæt dig godt til rette på en stol eller måske på en pude på gulvet. Brug et øjeblik på at mærke din krop, dit åndedræt, lad sindet falde lidt til ro, og indstil dig på at begynde øvelsen.

Når du afslutter øvelsen, kan det være godt at afrunde med at mærke hele din krop og hvordan det er at være tilstede lige nu. Som en registrering, en sansning af et øjebliksbillede af, hvorledes du mærker dig selv og har det lige nu.

Brug din almindelige åndedrætsrytme og udfør øvelsen i ca. fem minutter.

Varianter af øvelsen

Både Pineal-hara og Krone-rod har en anden version. Hvis der opstår et pres i hovedet, mange tanker eller en fornemmelse af, at energi bevæger sig for meget opad, så bliv i det nedre område på udåndingen.

Pineal-hara: ånd ud i hara-området og begynd øvelsen på ny med en indånding fra pineal-centeret.

Krone-rod: ånd ud i mellemkødsområdet og begynd så forfra med en indånding fra krone-centeret.

De fem grundøvelser

Pineal – hara er en af de fem grundøvelser som indgår i Vækstcenterpædagogikken. De fem grundøvelser bevæger eller cirkulerer energi fra åndedrættet i særlige baner i kroppen. Øvelserne er i de sidste mere end 35 år blevet brugt af bogstaveligt talt tusindvis af mennesker i Vækstcenterets undervisning.

Det fulde øvelsesprogram udføres normalt i denne rækkefølge: 1) Pineal – hara, 2) Krone – rod, 3) Det dobbelte C, 4) Yin – yang kredsløbet og 5) Essens – hjerte. For begyndere er det muligt i en periode at arbejde med blot to af øvelserne: 1) Pineal – hara og 2) Essens – hjerte. Ønsker man en enkelt øvelse mere, kan man arbejde med 1) Pineal – hara,  2) Yin – yang kredsløbet og 3) Essens – hjerte.